Història del Grup de Gegants Terra Nostra

El començament del Grup de Gegants es remonta l'any 2001, quan tenia set anys. Com a regal de Reis, vaig rebre la que seria la primera geganta del grup: La Rateta Neus.

En principi no teniem pensat sortir a trobades amb ella, però veient la bona acollida que va tenir per part dels més menuts i de les diverses colles geganteres que ens convidaven a les seves festes, ens vam decidir a emprendre l'aventura. Com que som una colla particular no disposem de remolc ni camió propis i, per això, ens desplacem sempre en cotxe amb els nostres gegants.

Foren sis anys de voltar per tot Catalunya, arribant fins i tot a Leganés (Madrid) i Costa Rica (on durant quinze dies la Rateta va fer les delícies de la mainada).

 

Veient que la Rateta ja em quedava petita i que em faltava poc per no poder-la portar, vam decidir construïr el nostre segon gegant, Lo Martí del Mallol. Així doncs, a principi del 2007 ens vam posar en contacte amb Joan Miró de la Serra d'Almos (constructor de nombrosos gegants de la nostra contrada) perquè fos ell qui fes realitat el nostre projecte. Tenia molt clar que havia de representar un pagès prioratí, lligat al vi i als costers de la meva terra i, a poder ser, que desprengués bon rotllo i bon humor allà on anés. I deu n'hi do si es va aconseguir! El vam estrenar l'octubre del 2007, a Siurana, enmig d'una gran festa gegantera.

 

Dos anys després, el 2009, un grup de costarriquenys vingueren un parell de setmanes a Catalunya per tornar l'intercanvi cultural que s'havia iniciat dos anys abans de la mà del Cercle Internacional  d'Amics dels Gegants. Lo Martí del Mallol va ser present a les trobades que es van organitzar en motiu d' aquest esdeveniment (a Riudoms i a Vallgorguina) i de forma presencial també vam ser a la Llacuna.

Abans de retornar al seu país, però, van fer entrega d'una gegantona al nostre Grup de Gegants. És la Giganta, la geganta costarriquenya feta per Miguel Moreira, el millor "mascarero" (constructor de gegants) de tota Costa Rica. Des d'aquí vull donar-li les gràcies de tot cor per un regal amb tant valor sentimental i artístic. La Giganta doncs, es convertí en una dels quatre gegants que han vingut de Costa Rica i han trobat a Catalunya la seva nova llar.

 

L'última modificació dins del Grup de Gegants tingué lloc el 2011 amb Lo Martí del Mallol com a protagonista. Cansat de la seva versió més còmica (amb manotes), també volgué uns braços de veritat per poder lluïr en ocasions especials, i fins i tot va créixer 30 centímetres!

 

Per últim, m' agradaria destacar sobremanera als responsables que Lo Martí i La Giganta ballin sempre tant ben acompanyats. Al llarg dels anys dos grups de Falset ens han acompanyat arreu on els hi hem demanat. Primer foren els Grallers del Baix Marquès i actualment, són Los Grallers de la Falç els que ens fan giravoltar sense parar. Només els puc dir que moltíssimes gràcies i que per molts anys puguem seguir tots així!