Què és l'Arxiu Geganter Terra Nostra (AGTN)?

Antic logotip de l'AGTN (2007-2013)
Antic logotip de l'AGTN (2007-2013)

 

L' Arxiu Geganter Terra Nostra és una col·lecció particular de fotografies, documents de tot tipus i molts altres articles relacionats amb els gegants d'arreu.

Poc a poc, intento confeccionar un gran inventari de tots els gegants d'arreu del món amb les fotografies fetes per mi i amb les dades que anem recopilant. Aquest fet permet tenir un coneixement més gran de les figures i del món que les envolta i, així, conservar una part molt important del nostre patrimoni.

És per aquest motiu que miro de cuidar els detalls al màxim. Fotografiar els gegants en indrets bonics on es pugui ressaltar la seva bellesa o intentar aconseguir el màxim d'informació possible sobre ells, són les dos accions que poden ajudar a fer aquest treball de més qualitat.

 

COM VA COMENÇAR TOT?

Des de molt petit m'havien atret els gegants i capgrossos. Anavem a trobades de les nostres contrades i cada vegada notava com creixia més i més aquesta afició.

Primer començarem fent fotografies durant les cercaviles dels gegants que més m'agradaven. La meva mare, era qui s'encarregava de fer-les.

De forma paral·lela, l' any 2001 em van regalar el meu primer gegant, la Rateta Neus. 

Poc em podia esperar que aquesta afició em continués i m'augmentés fins al punt de decidir-me a fer un Arxiu Geganter.

 

EL NAIXEMENT DE L'ARXIU

Veient que la meva passió pels gegants no dequeia, quan vaig ser una mica més gran, jo vaig començar a fer les fotografies.

L'any 2006 vaig adquirir una càmara reflex i se'm van obrir nous horitzons. I perquè no provar de catalogar de forma seriosa tots els gegants que hi hagués? De seguida m'hi vaig engrescar.

Des del desembre del 2006, amb 12 anys, vaig decidir fundar i començar aquest projecte que ara us presento. Un arxiu on intento primar la qualitat per sobre de la quantitat, un arxiu que en termes culinaris es podria dir que va fent "xup-xup", sense pressa però sense pausa.  

 

QUÈ HEM FET I QUÈ TENIM?

En la curta existència de l'Arxiu, hem dut a terme diverses activitats i col·laborat en la realització d'algunes d'elles: l'organització de trobades de gegants, xerrades per a adults i infants, col·laboració en llibres geganters, entrevistes... Tot per difondre el nostre treball i defensar aquesta gran manifestació de cultura popular i tradicional.

 

A banda d'això, l'Arxiu compta a l' actualitat amb més de 7000 gegants fotografiats d'arreu del món: gegants d'Alemanya, Andorra, Àustria, Anglaterra, Portugal, Bèlgica, França, Costa Rica, Burkina Faso, Nicaragua, Holanda... i evidentment de tota Catalunya i de molts indrets d'Espanya.

També disposem d' una important col·lecció de DVD's (més de 400 de les trobades on hem anat), de pin's i imants, figuretes de gegants, xapes, i llibres i revistes relacionats amb el món geganter.

 

AGRAÏMENTS

Aquest apartat és, per mi, un dels més importants de tota la web, si no el que més. Durant tots aquests anys he pogut conèixer un grapat de gent meravellosa i amb els qui compartim afició. Fer una llista de tots ells seria molt complicat, però espero que es donin per al·ludits quan ho llegeixin.

Tot i així, voldria destacar principalment als meus pares. Si puc fer el que m'agrada i he pogut fer tot el que he fet ha estat gràcies a ells. M'han acompanyat per tot el món i m'han ajudat amb tot el que m'ha convingut. Ells són una part molt important d'aquest arxiu. Sense ells res d'això hagués estat possible.

I mil gràcies als geganters a qui he "molestat" fent-los portar els gegants d'aquí cap allà per poder aconseguir una bona foto, a qui he demanat informació, i a tots aquells amics i coneguts que d'una manera o d'una altra m'han ajudat en la realització d'aquest Arxiu geganter.